Селфи беџ

bedz mali

Локација школе

Заједничка порука поводом 5. октобра 2012. Светског дана наставника Штампа Ел. пошта

Порука руководства УНЕСЦО-а, УНДП, УНИЦЕФ-а, МОР-а и Интернационале образовања

Овог Светског дана наставника, ми јавно подржавамо наставнике. Наставници су  темељ добре школе, а добре школе су стубови здравих и демократских заједница.

     Наставници су кључни у постизању циљева „Образовања за све“.

Процењује се да је потребно још 1.7 милиона наставника да би се достигли циљеви Универзалног основног образовања до 2015. године. Када запослимо нове наставнике, морамо наставити да унапређујемо квалитет наставе и учења. Од влада се захтева да наставницима обезбеде приступ могућностима обуке и континуираног професионалног развоја, заснованих на одговарајућим квалификацијама. Привлачење посвећених и разноврсних наставника захтева окружење које вреднује професионалну аутономију и праведност. Наставнике треба подржати у испуњавању своје одговорности према ученицима, и њихов глас треба да саслушају руководства школа, образовног система и представници власти. Плате наставника морају се утврдити објективно и поштено, тако да надокнада буде сразмерна значају професије и квалификација и одговорности сваког наставника.

Наставници, заузврат, морају бити одговорни својим ученицима и заједници. Наставничка професија се охрабрује да осмисли и примени кодекс владања наставника, заснован на највишим етичким и професионалним стандардима, који ће бити оријентисан ка циљевима учења свих ученика ефикасно и једнако.

Светски дан наставника је могућност  да се искаже поштовање према женама и мушкарцима који су нас инспирисали, подстицали и неговали. Овог дана позивамо  на стварање подршке окружењу учења, на одговарајуће образовање и обуку наставника и на заштиту права наставника. Морамо прекинути зачарани круг опадања професионалних услова за наставнике да би се унапредио квалитет учења за све.

Свет очекује много од наставника – они су, заузврат, у праву да очекују исто толико много од нас. Светски дан наставника је могућност да подржимо све наставнике.

Последње ажурирано четвртак, 04 октобар 2012 20:50
 

Календар рада

OSNOVNE

Култура Чачак

Банер


Ко је на мрежи?

Имамо 8 гостију на мрежи

Покреће Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.