Дечија недеља 8.10.2014.

Штампа

"СВАКО ДЕТЕ СРЕЋНОГ ЛИЦА

ЧУВА ЈЕДНА ПОРОДИЦА“. 

Чачак мој град и да одем негде сад,

њега волим он то зна, ту је Чачак  где сам ја ...

49

      

Поводом Дечије недеље ученици трећег разреда су посетили град Чачак. Упознали су културно историјске знаменитости града и присуствовали представи „ Седам Снежана и  патуљак“, у извођењу ученика Основне школе „Десанка Максимовић“ из Горњег Милановца.

 

Чачак – Градац

Средњовековни Чачак се развијао под именом Градац. Изградњом Богородичне цркве, чији је ктитор жупан Страцимир, брат великог жупана Стефана Немање, насеље је почело да се развија у непосредној околини цркве, подстичући тако насељавање овог подручија – као стално место жупана Страцимира, па самим тим и значајни привредни центар.

Како легенде кажу...

Вук Стефановића Караџић записа: Говори се да је манастир Ваведење градио Свети Сава и његов отац Симеун. Још се приповеда да је некакав њихов слуга, од сваких кола, која су вукла камен кроз поље уз Мораву, оставњао по један камен на месту где је сада Чачак, па од овог камења онде зидао цркву. Кад су га запитали шта ради, он одговараше: „Ето чачкам нешто“...

И тако је остало име - Чачак. Та црква која је више пута турчена и крштавана, стоји и данас и много је већа и лепша од манастира овчарских.

51 50 52

 

Уживали су у обиласку града и учили о његовој прошлости.

Конак господара Јована Обреновића је после цркве најстарија сачувана грађевина. Подигао га је 1835. године Јован Обреновић, брат кнеза Милоша Обреновића. У њему је сада музејска поставка старе градске куће. На спољној фасади ове куће осликан је грб Обреновића  у боји – једини сачувани грб у нашој земљи.

Народни музеј је  основан 1952. године у Конаку Јована Обреновића. Поставка садржи предмете из праисторијског доба ( предмете из бронзаног и гвозденог доба), Затим предмете из римског доба, периода Првог и Другог српског устанка и ослободилачких ратова српског народа у XIX и XX  веку.

53 54 55

Значајне личности нашег краја: Надежда Петровић, Владислав Петковић Дис и Степа Степановић.

  56 57 58

МЕЂУ СВОЈИМА

У мом срцу поноћ. У њој каткад тиња
Мис'о да још живиш, мој пределе млади.
Моја лепа звезда, мајка и робиња,
Боже! шта ли данас у Србији ради?

              

                                 Владислав Петковић Дис

    

Нешто о Степи Степановићу....

Споменик војводи Степи Степановићу налази се испред поште у Чачку. Представља војводу у стојећем ставу  висине 245cm. Бронзана биста је окренута према кући у којој је живео до смрти, а од споменика до куће постављене су по улици плоче са поменом битака у којима је учествовао .

59 60

 

Представа „ Седам Снежана и патуљак“

61 62 63

64 65 66

 И НАРАВНО, УВЕК ИМА ВРЕМЕНА ЗА ИГРУ....

67

 

Ово је прича коју су нам испричали трећаци и ми смо хтели  да је поделимо са вама. Ако вас пут нанесе у Чачак,  или желите да проведете један леп дан, прошетајте  овим нашим лепим градом. Верујте има пуно тога да се види...

Људи који немају прошлост,

немају ни садашњост, ни будућност.....

 

Joomla Templates & Milorad Slavkovic