Селфи беџ

bedz mali

Локација школе

Сокобања 2016. 4.дан Штампа Ел. пошта

Вегетација Сокобање је значајан фактор који утиче на климу и на човека. Шуме се простиру на око 20 000 ха. Ту преовладава букова, храстова шума, као и четинари који заузимају 1 300 ха.Сва брда која се пружају до саме Бање, богата су липовом шумом, па је у јуну ваздух пун опојног мириса.Баш због овог шумског окружења у Сокобањи нема наглих климатских промена које човак тешко подноси.Некада су шуме на овом простору заузимале знатно веће површине, али су бројним човековим активностима знатно деградиране како у погледу просторног обухвата, тако и у измени структуре. Нарочито су страдале квалитетне шумске састојине (храстове, букове и четинарске) посебно у долинском делу и по северном и западном планинском ободу.

Изузетну флористичку и здравствену вредност подручја Сокобање чини самоникло лековито биље. Наиме, овај простор је од давнина познат по бројним корисним врстама лековитих и других биљака, који у оквиру свеколиког богатства и разноликости флоре источне Србије заузима једно од најзначајнијих места.Најновија истраживања лековитих и ароматичних биљака овог краја потврдила су велику разноликост и богатство одређених врста (нарочито на Ртњу, Озрену и Девици), тако и њихов висок квалитет у погледу лековитих састојака. Утврђено је присуство око 200 врста (међу којима има и ендемских) од којих су најпознатије ртањски чај, кантарион, мајчина душица, враниловка, липа, ива, хајдучица и др.

 
ЛЕПТЕРИЈА
 

Лептерија је излетиште, недалеко од Сокобање, на падинама планине Озрен, поред самог извора и тока реке Моравице. Назив је добила од грчке речи елефтериа (гр. ἐλευθερία - слобода) односно слободиште.

На пропланцима Лептерије срећу се извори радиоактивне воде који се сливају у Моравицу.

Овај део реке Моравице највише привлачи риболовце, а лети и купаче. У близини се налази Соко-град, у коме су некада давно живели робови. Они су излазили изван зидина тврђаве, да се слободно прошетају, што су били ретки тренуци боравка у слободи, па је тако Лептерија и добила назив. Сам Соко-град је некада био бастион Римљана, а на његовим темељима у XIV веку саграђена је тврђава.

Извор Моравице је 10km удаљен од овог места. То је изузетан природни феномен, пошто се Моравица јавља од самог извора као разливен речни ток. Када се посматра водена површина, не може се уочити како настаје ова река, јер су речни извори у дубини. Одавде Моравица тече током дугим 45km и улива се у Јужну Мораву код Алексинца као њена десна притока.
Наши ученици трећег и четвртог разреда такмичили су се са ученицима ОШ ``Лаза Костић``из Земуна у
 
ФУДБАЛУ - дечаци, ИЗМЕЂУ ДВЕ ВАТРЕ - девојчице и наравно, ПОБЕДИЛИИИИИИ!!!!

Посебна културна вредност је Црква Преображења Господњег у Сокобањи. Како пише у «Споменици Тимочке Епархије 1834-1934», пре ослобађања од Турака, црква је имала богомољу, јер је имала свештеника. Године 1835. подигнута је црква у Бањи од тврдог материјала узетог из Сврљига од рушевина «сврљишког града». Двадесет година касније црква је напукла и «услед трошности» срушена. Данашњи храм је подигнут и освећен 1892. године од.  Стил цркве је српско-византијски. Архитекта је био г. Ивацковић; не зна се ко је радио иконостас, а настао је крајем XIX века и почетком XX века. Звонара је одвојена од цркве и саграђена је 1936. године. У црквеној порти налази се биста Митрополита Михајла.

ПЛЕСНИ ПАРОВИ
 
 А САДА ЈЕ ВРЕМЕ ЗА СПАВАЊЕ.
 
ВИДИМО СЕ СУТРА СА НОВОМ ПРИЧОМ.
 
Последње ажурирано субота, 23 април 2016 20:42
 

Календар рада

OSNOVNE

Култура Чачак

Банер


Ко је на мрежи?

Имамо 12 гостију на мрежи

Покреће Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.