Селфи беџ

bedz mali

Локација школе

Дивчибаре 6. дан Штампа Ел. пошта
1862

Tvoj zadatak je da


otkriješ svoj svet!

 
 
 
 
 
 
 
 

Božanin san

Legenda kaže da su nekada davno na padinama Divčibara svoja stada napasali dvoje mladih Živojin i Božana. Svakodnevno su se sretali, pa je između njih ubrzo buknula ljubav. Jednog dana Živojin je zaprosio Božanu koja je odmah htela da krene sa njim, ali se silno plašila da je otac i majka ne prokunu.

Naime, kod kuće je imala tri starije sestre koje su već odavno bile spremne za udaju i znala je da će se roditelji protiviti ako to učini pre njih. I zaista, Božanin otac usprotivio se ovom braku ne samo zbog sestara već i zbog toga što je Živojin bio siromašan, a za svoju mezimicu želeo je bolju priliku.

Međutim, nije mogao da gleda kako mu kćerka vene od tuge, pa ipak pristade da im da blagoslov. U noći pred venčanje Božana usni san u kojem joj nepoznati glas reče da svima priča da se na proplanku gde su se zavoleli ona i Živojin nalazi bor – „drvo ljubavi” koje će dok je sveta i veka pomagati ljudima da nađu sreću. Kada se probudila, setila se sna ali je mislila da je sve to pogrešno shvatila jer joj je bilo teško da poveruje da su ona i njen dragi zaslužni za takvo čudo.

Ipak, posle nekoliko dana ispričala je san svojoj najstarijoj sestri koja još nije našla životnog saputnika, pa se devojka jednog dana iskrala iz kuće i otišla do misterioznog drveta. Kažu, nije prošlo mnogo vremena, a svatovi i nju odvedoše. Tada je Božana počela svima da priča za “drvo ljubavi”, savetovala je sve svoje drugarice da posete ovo mistično mesto ne bi li se udale. Kažu da su Živojin i Božana doživeli duboku starost u zdravlju i veselju.

DRUGA LEGENDA O NAZIVU NAJVIŠEG VRHA MALJENA
Najviši vrh Maljena je Kraljev sto (1104 m). Prema narodnom predanju, najviši maljenski vrh je dobio ime po caru Dušanu. Pre nego što je postao car, Dušan, kralj Srba, zarati sa Mađarima. Došavši sa vojskom iz Prizrena na Maljen, Dušan posla vojsku niz planinu pred neprijatelja, a on sa svojom pratnjom ostade i ulogori se na najvišem vrhu planine. Za sve vreme, dok je u kolubarskoj ravnici trajala borba sa Mađarima, Dušan se zadržao na ovom visu i na njemu primio glasnika koji mu je doneo izveštaj o pobedi nad Mađarima. Pošto je primio izveštaj, Dušan sa svitom siđe u srpsku tvrđavu Belu stenu, koja je ležala na padini Maljena, više sela Krčmara, izvrši smotru svojih trupa i potom se vrati u Prizren. Narod, da bi sačuvao spomen na taj događaj i na dane Dušanovog boravka na Maljenu, dade najvišem maljenskom vrhu ime Kraljev sto. U toku kolubarske bitke, od 16. novembra do 15. decembra 1914. godine, na ovom vrhu, kao i na celoj planini, zbili su se značajni događaji. Još uvek na Kraljevom stolu postoje tragovi borbi, a naročito su očuvani tragovi rovova.
                        1884 1885
 
НИКАДА ЛЕПША И ПУНИЈА ``УЧИОНИЦА`` 
 
 
КВИЗ ЗНАЊА И ВЕШТИНА
 
 
``ШИЗ ФРИЗ``
 
И НАРАВНО, ЖУРКААААА!
 
ВИДИМО СЕ СУТРА!
 
 
 
Последње ажурирано среда, 09 април 2014 20:27
 

Календар рада

OSNOVNE

Култура Чачак

Банер


Ко је на мрежи?

Имамо 8 гостију на мрежи

Покреће Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.