Селфи беџ

bedz mali

Локација школе

Рекреативна настава - Копаоник 2013.-трећи дан Штампа Ел. пошта
 
1108 Botaničar svetskog glasa, jedno od brojnih velikih imena naše nauke i kulture, osnivač nekoliko naučnih disciplina, Josif Pančić – čovek koji je najbolje poznavao i opisivao floru u našoj zemlji - rođen je 5. aprila 1814. godine u Bribiru (kod Senja). Osnovnu školu završio je u Gospiću, gimnaziju u Rijeci, filozofiju u Zagrebu, a medicinu u Budimpešti - doktorirao je na Medicinskom fakultetu 1842. godine sa disertacijom napisanom na latinskom jeziku. Lekar po pozivu, a botaničar po naklonosti, od 1845. godine boravio je u Beču radi usavršavanja botaničkih nauka. Tamo upoznaje Vuka Karadžića, po čijem nagovoru odlazi u Srbiju 1846. godine, gde najpre radi kao lekar u fabrici stakla u Jagodini, zatim okružni fizikus u Jagodini i Kragujevcu, a 1856. god. postaje profesor Liceja u Beogradu.
Posećivao je i istraživao mnoge planine i njihov biljni i životinjski sviet, a najviše se oduševljavao Kopaonikom, na kome je, kako se bелeži, boravio 18 puta – poslednji put 1886, u 72. godini života! Ovaj podatak dobija posebnu težinu ako se u obzir uzmu tadašnji uslovi pod kojima su takva putovanja organizovana i koliko su vremena zahtevala. Po povratku sa Kopaonika, obratio bi se studentima:"Dopustite mi de se ovom prilikom poslužim lepom osobinom čovečijeg duha i da vas odvedem u jedan prekrasni kraj, u kome sam često i rado boravio da mu proučim prirodu, u kome sam svaki put nahodio što god novo da vidim ili čemu da se divim, kraj koji nisam nikad ostavljao, a da ne bih poželeo, da se još jednom tamo povrnem, a to je – Kopaonik i njegovo podgorje".
 
 
Шетња
Уживамо у зимској идили. Желимо још мало да продужимо чаролије Краљице Зиме. Успавани борови и сребрне јеле дремају по обронцима Копаоника. Поспани и снени, провирују испод белих капица. Овде смо залутали у зимску бајку, где време стоји и где се само ветар поиграва са понеком залуталом пахуљом која жури да падне и продужи још мало зимски сан.
Преко брда, преко брега и дебелог снега...
 
Данас нам је диван  дан...

нашој Марији рођендан!!!
Музичка столица
А сад, ђускањееееее...
Видимо се сутра, у некој новој

причи.

Лаку ноћ!
Последње ажурирано уторак, 16 април 2013 22:53
 

Календар рада

OSNOVNE

Култура Чачак

Банер


Ко је на мрежи?

Имамо 14 гостију на мрежи

Покреће Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.